+381631718199 portal@pitajprofu.com

Međunarodna konferencija „Sto godina novojulijanskog kalendara Milutina Milankovića“ održava se u okviru programa obeležavanja 100 godina od usvajanja reformisanog Julijanskog kalendara. Cilj konferencije je da se javnosti predstave pouzdani i objektivni podaci o nastanku i razvoju kalendarskog znanja sa gledišta matematičke i astronomske teorije merenja i računanja vremena, istoriji kalendarskih znanja od najstarijih vremena do danas, kao i istoriji nastanka i modifi­kacijama najpoznatijih kalendara, sve do specifičnog doprinosa Milutina Mi­lankovića reformi julijanskog kalendara.

Кonferencija će biti organizovana od 14 – 16. decembra 2023. u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta, u Beogradu, u ul. Bulevar kralja Aleksandra br. 73 i Кulturnom i naučnom centru „Milutin Milanković“ u Dalju. Autori će svoje radove izlagati uživo, a svi zainteresovani imaće priliku da Кonferenciji prisustvuju kako uživo tako i putem direktnog video prenosa na odgovarajućem linku koji će javnosti biti poslat („live streaming“). Za izlaganje radova predviđena su dva radna dana u Beogradu. Učesnici Кonferencije će trećeg dana poseti Dalj, rodno mesto Milutina Milankovića, gde će se u Naučnom i kulturnom centru „Milutin Milanković“ organizovati Okrugli sto o daljim koracima na promociji lika i dela Milutina Milankovića. Organizatori Кonferencije su od pristiglih prijava prihvatili 28 radova , od kojih su 5 iz inostranstva (Rusija, Grčka, Rumunija i Bugarska).

U okviru ovog jubileja, sem navedene Кonferencije, kao centralne manifestacije, realizuje se još nekoliko značajnih događaja. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Muzej nauke i tehnike i Udruženje Milutin Milanković pripremaju izložbu Milutin Milanković – 100 godina od reforme Julijanskog kalendara. Izložba će biti organizovana u periodu od 15. decembra 2023. do marta 2024. godine u izložbenom prostoru Muzeja nauke i tehnike. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je donelo odluku o emisiji prigodnih poštanskih maraka u čast jubileja astronomski i matematički najsavršenijeg kalendara koje će biti promovisane u okviru svečanog otvaranja Кonferencije. Uz podršku Ministarstva kulture u oblasti izdavačke delatnosti – kapitalna dela koja se objavljuju na srpskom jeziku prirediće se publikacija „Naučno, filosofsko i književno delo Milutina Milankovića“, monografija „Srpski narod i kalendarsko pitanje“ i film „Milutin Milanković gospodar vremena i prostora“.

Кonferencija se organizuje uz podršku Beogradskog univerziteta, Srpske akademije nauka i umetnosti i blagoslov njegove svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija.

Vest preuzeta sa sajta https://prosveta.gov.rs/