+381631718199 portal@pitajprofu.com

Fondacija “Mreža za sajber bezbednost” okuplja najznačajnije aktere u domenu sajber bezbednosti u Republici Srbiji i predstavlja most za saradnju između donosioca odluka o politikama u ovoj oblasti i drugih članova zajednice iz svih sektora, kao i platformu za sprovođenje aktivnosti usmerenih ka unapređenju sajber bezbednosti.

Uz podršku relevantnih državnih institucija, visoko-školskih ustanova i privrede, Fondacija sprovodi program Sajber heroj (Cyber Hero) koji ima za cilj izgradnju i jačanje kapaciteta u oblasti informacione bezbednosti među srednjoškolcima i studentima kroz vannastavni rad, treninge i učešće na takmičenjima. Jedna od najvažnijih aktivnosti u okviru ovog programa je Nacionalno takmičenje iz sajber bezbednosti “ Serbian Cybersecurity Challenge” koje se ove godine organizuje po peti put. Ovaj program i takmičenje predstavljaju odličnu priliku za studente da dodatno razviju veštine u ovoj kritičnoj oblasti, ali i da pokažu svoje znanje kroz učešće na Nacionalnom i međunarodnim takmičenjima.

Nacionalno takmičenje se sprovodi u dve faze, pri čemu je prva faza takmičenja individualna i održaće se tokom vikenda 23-24. marta 2024. u onlajn formatu, dok će druga, finalna faza biti održana u fizičkom prostoru 14. maja 2024. kroz nadmetanje timova sastavljenih od učesnika koji su pokazali najbolje znanje u kvalifikacijama. Učešće u programu Sajber heroj i na svim takmičenjima u okviru ovog programa je besplatno, a pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola i studenti visoko-školskih institucija na teritoriji Republike Srbije. Pobednici takmičenja će dobiti vredne nagrade i priznanja, a najbolji učesnici će imati priliku da postanu deo Nacionalnog tima koji će se boriti na evropskom takmičenju ECSC 2024 u Italiji.

Učenici i studenti se za učešće u programu i na takmičenjima prijavljuju popunjavanjem formulara na stranici https://cyberhero.rs.

Realizacija programa, organizacija Nacionalnog takmičenja i formiranje Nacionalnog tima imaju podršku nadležnih institucija Republike Srbije.  Strateški partner programa Sajber heroj je Misija OEBS u Srbiji.

Vest preuzeta sa sajta https://www.etf.bg.ac.rs/