+381631718199 portal@pitajprofu.com

Centar za američke studije organizuje svoju šestu „Nedelju američke kulture i društva“, od 08. do 13. aprila 2024. na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tema ovogodišnje radionice je „Turning points“. Na ovoj radionici, profesori i saradnici Odeljenja za istoriju, Odeljenja za istoriju umetnosti, Odeljenja za sociologiju i Odeljenja za etnologiju i antropologiju će vas provesti kroz američke prelomne momente, i na taj način dati svoje viđenje američke istorije, kulture i društva.
Na ovo proputovanje kroz vreme, krenućemo sa Кolumbom, ali i brodovima Mejflauer, Luzitanija i Apolo 11. Кretaćemo se i kroz mnoge bolne trenutke američke istorije, koji pomažu da shvatimo i gde je Amerika danas – Stazom suza, kroz Građanski rat, svetske ratove, 11. septembar, ali i prelomne momente za američko društvo, kroz koje ćemo preispitivati američki odnos prema umetnosti, religiji, rasi i sportu. Razgovaraćemo o vešticama iz Salema, Njujorku i modernoj umetnosti, američkim muzejima, bejzbolu, ali i o tome kako je izgledao jedan, takođe preloman, Badnji dan na Кapitol Hilu. Tokom Nedelje američke kulture i društva predviđeni su i pab kviz, filmske projekcije, poseta Ambasadi SAD, uz dodatna iznenađenja! Ova radionica namenjena je studentima završne godine osnovnih studija i studentima master i doktorskih studija svih odeljenja Filozofskog fakulteta, zainteresovanim da saznaju više o američkoj kulturi i društvu. Od studenata koji se prijave, očekuje se prisustvo tokom cele radionice. Broj polaznika je ograničen na 30.
Prijavu za radionicu (koja je u prilogu), uz biografiju i motivaciono pismo, potrebno je poslati do 20. marta na rvucetic@gmail.com i centarzaamerickestudije@gmail.com. Studenti koji su učestvovali na nekoj od ranijih Nedelja američke kulture i društva ne moraju da šalju motivaciono pismo.

Vest preuzeta sa sajta https://www.f.bg.ac.rs/